Interview - Panchi Jalonvi, Lyricist, Bollywood Indian Hindi film songs

Calcutta, Oct 20, 2010 (Washington Bangla Radio / PRLog) "Since the time I started listening and learning music, GULZAR SAHAB is the person I admire the most this his richness in writing and the zeal for the work which has preserved him so fresh and real , seriously Gulzar sahib ki Jai ho" says acclaimed Hindi audio film song lyricist Panchi Jalonvi.

Ques 1 Could you please tell us about your background?

Ans: I come From the Family, Serving the Urdu Literature from more than a 100 Years and I feel Proud leading the same family culture as a successful lyricist…. May god give them all peace. 

Ques 2 Who inspired you to become a lyricist?

Ans : Since the time I started listening and learning  music, GULZAR SAHAB is the person I admire the most this his richness in writing and the zeal for the work which has preserved him so fresh and real , seriously Gulzar sahib ki “Jai ho”

Ques 3 Do you feel they are an underpaid lot in the industry?

Ans : I don’t know……I am well paid for what I write …..I would not say delighted but I am satisfied with it. no one can hold other’s destiny even for a jiffy in this mighty God’s world .

Ques 4 Do you feel the absence of an association or guild is the reason for the losses the lyricists make in terms of labour and money?

Ans: It’s a Yes..  Yes, we don’t have model contract with the producers, I don’t know we have so much knowledgeable and powerful board members in our association but still I find lack of correspondence in our lyricist family unit. That’s really sad. 

Ques 5 It's often seen that lyricists are never informed about another lyricist writing a special song for the film he's working on. Comment

Ans :  NO it s not like that.. , most of the time we know for whom you are writing with, Ya if in case it happens then it is wrong, the Producer must inform it to the Lyricist.

Ques 6 Do u feel lyricists should also get royalties?

Ans : why should … I mean we are …and have been getting since long back, this is what we call intellectual royalty …ya I am not happy with the ratio we share in the team.

Ques 7 who is your closest competitor? Why?

Ans: I Myself… I compete myself only so as to deliver the Best…or the better from the last.
But I want to mention “The stone is broken by the last Stroke, but it does not mean that the first one was useless “

Ques 8 Your knockout songs are good but havent been publicised at all, what could be the reason?

Ans: We as a Lyricist have been listening as Songs can never be the part of storytelling, it breaks the tempo, the flow of the movie..
I say when I joined the industry the Action and the Thrill were at their best, I   survived and today ,..I am at my best, so it doesn’t break the flow anyways” ha ha..

Ques 9 Don't you feel disappointed about it?

Ans: No

Ques10 And which other projects are you working on?

Ans:  Anubhav Sinha  RA ONE
Indra Kumar “ Love Hua
Percept “ Kabutar
Amit Chauhan “Boys toh Boys hain

- prlog